Starasz się dokonywać właściwych wyborów i jesz tylko wartościowe produkty? Jesteś na dobrej drodze. Czy wiesz jednak, że pewnych produktów nie wykorzystujesz w pełni. Zobacz, jakie błędy możesz popełniać i zapoznaj się z prostymi sposobami na poprawienie Twojej diety.

Warzywa

warzywaPopełniany błąd: gotowanie warzyw.

Jak ten błąd naprawić? Gotuj na parze lub jedz surowe.

Warzywa są super zdrowe – to prawda. Jeśli jednak je gotujesz, w ogromnym stopniu zmniejszasz ich wartość odżywczą. Zamiast gotowania, jedz warzywa surowe lub gotuj je na parze. Badania przeprowadzone w University of Illinois wykazały, że gotowane na parze brokuły (3-4 min) najlepiej zachowują swoje właściwości przeciwrakowe.

Truskawki

truskawkiPopełniany błąd: krojenie truskawek przed jedzeniem.

Jak ten błąd naprawić? Jedz truskawki w całości.

Truskawki są bogatym źródłem witamin. Jedzone w całości mają jednak 8 – 12 % więcej witaminy C niż truskawki w kawałkach. Podczas krojenia, pod wpływem światła i tlenu, owoce te tracą swoje wartości odżywcze. Udowodniono również, że najlepiej jest spożywać je z lodówki, jako że niska temperatura pomaga zatrzymywać witaminę C.

Wino

winoPopełniany błąd: zostawianie otwartej butelki.

Jak ten błąd naprawić? Po każdym nalaniu wina do lampki, zakorkuj butelkę.

Według chińskich badań, niezakorkowane wino traci swoje zdrowotne wartości, w tym właściwości przeciwzapalne czy antyrakowe.

Pomidory

pomiodryPopełniany błąd: jedzenie surowych pomidorów.

Jak ten błąd naprawić? Jedz pomidory przetwarzane.

Pomidory należą do niewielkiej ilości produktów, których spożywanie w przetwarzanej postaci, jest zdrowsze niż jedzenie ich surowych. Pomidory przetwarzane (sok pomidorowy, koncentrat) mają zwiększoną ilość jednego z ich najcenniejszych składników – likopenu.

Produkty mrożone (warzywa i owoce)

mrozone warzywaPopełniany błąd: unikanie produktów mrożonych

Jak naprawić ten błąd? Częściej kupuj mrożone warzywa i owoce, w szczególności w okresie jesienno – zimowym.

Zdecydowanie za często omijamy alejkę z mrożoną żywnością. Mam tu dokładnie na myśli warzywa i owoce. W okresie pozasezonowym to właśnie one mają największą ilość witamin i minerałów (zostały zebrane w odpowiednim czasie i zamrożone). Są one najczęściej dużo świeższe i bardziej odżywcze.

Jak sama widzisz, w kuchni błędów możemy popełniać wiele… Często jednak błędy te możemy naprawić;) Mam nadzieję, że do pewnych zmian udało mi się Ciebie przekonać.

Polecam poradnik konsumenta! Mam nadzieję, że pomoże Ci dowiedzieć się więcej!

Miłego listopadowego poniedziałku!