Powiem szczerze – wczoraj spróbowałam pierwszy raz. Sięgając po kawałek nie wiedziałam co jest głównym składnikiem. Kiedy usłyszałam fasola – zaniemówiłam… Było przepyszne!!! Koniecznie wypróbuj. Dodam jeszcze, że ciasto należy do wyjątkowo dietetycznych i do tego każdy kawałek to spora porcja białka.

ciasto z fasoli

Składniki:

  • Czerwona fasola – 1 puszka (lub ugotowana)
  • Banan – 1 dojrzały
  • Jogurt naturalny – 2 łyżki
  • Słonecznik – 3 łyżki (świetnie sprawdzają się tu również płatki owsiane)
  • Jajka – 2
  • Miód – 3 łyżki
  • Naturalne kakao – 6 łyżeczek
  • Cynamon – 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Dodatkowo można dodać ekstrakt waniliowy czy aromat rumowy.

Wykonanie:

Ubij białka na pianę. W osobnej misce zblenduj razem fasolę i banana. W drugiej misce połącz razem żółtka, miód, kakao, aromaty, proszek do pieczenia, cynamon. Dodaj jogurt i nasiona słonecznika. Wymieszaj. Na samym końcu powoli dodaj ubite białka. Delikatnie wymieszaj.

Uzyskaną masę wylej do keksówki lub formy babkowej ( lekko natłuszczonej). Piecz 45-50 minut w 180 stopniach.

Gwarantuje – przepyszne!!!

Jeśli masz jakieś ulubione przepisy koniecznie dodaj je na forum. Smacznego!