Kurczak vs indyk – które mięso lepiej wybrać?

0

Większość diet, które współcześnie uważane są za zdrowe zawiera białe mięso, eliminuje natomiast mięso czerwone. Jednocześnie mięso drobiowe nie jest jednorodne. Na sklepowych półkach znajdziemy choćby indyka, czy kurczaka. Który gatunek drobiu jest zdrowszy? Czy istnieją zasadnicze różnice pomiędzy kurczakiem a indykiem?

Mięso indyka

Indyk jest zaliczany do drobiu grzebiącego. Jest on największym ptakiem domowym. Pochodzą one z Ameryki Północnej (gdzie cieszą się popularnością do dziś – pieczony indyk to potrawa, która musi znaleźć się na każdym stole podczas Święta Dziękczynienia), z kolei do Polski dotarły w siedemnastym wieku. Indyki, które trafiają na nasze stoły znacznie różnią się wagą. W przypadku samic waga w momencie uboju to najczęściej około dziewięciu kilogramów, z kolei u samców może dojść nawet do dwudziestu kilogramów.

Hodowla indyków różni się nieco od hodowli kurcząt. Dzieje się tak dlatego, że ptaki te są znacznie bardziej wrażliwe na czynniki środowiskowe, są również mniej odporne na stres. Konieczne jest zapewnienie im wyższej temperatury, a także szczególne dbanie o higienę pomieszczeń, w których się znajdują. Wszystko to sprawia, że ceny mięsa indyka wzrastają.

Mięso z indyka zawiera niewiele tłuszczu, dlatego często polecane jest osobom stosującym diety niskokaloryczne. Jednocześnie posiada ono korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6. Obecnie uważa się, że mięso tych ptaków bardzo rzadko powoduje alergie. Jego wielkim atutem jest zawartość dużych ilości dobrze przyswajalnego białka. Jest ono szczególnie bogate w takie minerały jak:

  • fosfor,
  • potas,
  • żelazo,
  • cynk.

Dostarcza nam również witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Mięso kurczaka

Hodowla kurczaków ma długą historię – ptak ten został udomowiony już trzy tysiące lat przed naszą erą w Indiach. Podobnie jak indyk należy on do drobiu grzebiącego.

Kurczaki hodowane są na ogromną skalę, gdyż jest to hodowla bardzo opłacalna – ptaki rosną szybko i przy zużyciu niewielkim zużyciu paszy osiągają optymalną masę ciała. Współcześnie hodowla trwa od pięciu do siedmiu tygodni.

Ptaki muszą mieć zapewniony stały dostęp do pożywienia i wody (jej jakość nie może odbiegać od jakości wody przeznaczonej dla człowieka). Dodatkowo karmienie musi odbywać się w okresach oświetlenia.

Atutem mięsa kurcząt jest niska zawartość kalorii, dzięki czemu sprawdza się ono na dietach niskokalorycznych. W przeciwieństwie do mięsa czerwonego zawiera ono niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso z kurczaka to źródło bardzo dobrze przyswajalnego białka – spośród wszystkich gatunków mięs zawiera ono największe ilości białka (z tego względu powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie). Dostarcza nam ono ponadto witamin z grupy B i minerałów takich jak potas, żelazo, magnez i cynk.

Kurczak czy indyk – co wybrać?

Specjaliści od hodowli drobiu podkreślają, że jeżeli chodzi o walory zdrowotne nie ma zasadniczych różnic pomiędzy mięsem kurczaka a indyka. Mięso indyka jest jednak chudsze, co dla niektórych osób będzie niewątpliwym atutem.

Zaznaczają oni, że polskie prawo zabrania stosowania hormonów wzrostu przy hodowli drobiu. Z kolei antybiotyki są używane jedynie w szczególnych przypadkach – kiedy konieczne jest leczenie ptaków. Kurczęta, które przyjmowały antybiotyki nie mają prawa trafić do uboju wcześniej niż po upływie dwóch tygodni. Dlatego – zdaniem specjalistów mięso, które trafia na sklepowe półki jest całkowicie wolne od hormonów i antybiotyków.

5/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here