Czy dieta wplywa na kontuzjePewnie niejednokrotnie zdarzyło Ci się przerwać swoje treningi przez kontuzje – dokuczające bóle, naderwania, złamania. Poważna kontuzja potrafi wykluczyć z jakiejkolwiek aktywności fizycznej nawet na miesiące… Tego Wam nie życzę. Bywa tak, że kontuzje są nieuniknione – to prawda. W wielu jednak przypadkach możesz mieć wpływ na to, żeby żaden nieszczęśliwy wypadek nie przytrafił się Tobie. Oczywiście – ogromne znaczenie ma sam trening. Odpowiednie dobrane obciążenia, rozgrzewka czy rozciąganie to podstawa. Dzisiaj jednak nie o tym…

Odpowiadając na pytanie w tytule  – tak, dieta ma ogromny wpływ na kontuzje. Spożywając odpowiednie produkty, możesz znacznie zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia!

1. Minerały. To podstawa każdej diety, w tym diety osoby aktywnej. Minerały odpowiedzialne są za wiele procesów zachodzących w organizmie, w tym za prawidłową pracę mięśni, gęstość kości, pozyskiwanie energii i wiele innych. Nieodpowiednia ilość minerałów w diecie osłabia organizm (m.in mięśnie, ścięgna i kości) i naraża go na choroby i kontuzje.

2. Warzywa. Warzywa to jedno z najbardziej wartościowych źródeł minerałów. Są również bogate w witaminy, które odgrywają ogromną rolę w każdej diecie. Nie bez powodu podczas wzmożonego wysiłku zaleca się suplementację witaminy C. Nie tylko wzmacnia ona organizm, ale  również pomaga w usuwaniu kwasu mlekowego z organizmu, po treningu. Dodatkowo ma działanie antyoksydacyjne.

3. Proteiny.  Proteiny bardzo często kojarzą się z dietą osoby aktywnej. I słusznie. Białka odpowiedzialne są za prawidłową pracę mięśni, w tym za ich regeneracje. Zapewne niejednokrotnie słyszałaś, że należy zadbać o dostarczenie odpowiedniej ilości protein po każdej aktywności fizycznej? Białkowa powinna być również Twoja kolacja – właśnie w nocy organizm regeneruje się najlepiej. Dodatkowo, proteiny utrzymują gospodarkę azotową na odpowiednim poziomie. Ujemny jej bilans wpływa między innymi na utratę masy mięśniowej, obniżenie odporności organizmu i na zaburzenie pracy mięśni. Pogarsza wyniki sportowe, zakłóca proces regeneracji i zwiększa podatność na urazy. Przeczytaj więcej o wartościowych źródłach Naucz się zdrowo odżywiać! Wartościowe źródła węglowodanów, białka i tłuszczy.

4. Kwasy omega 3. O tym mało osób pamięta… Niestety, bo wpływ kwasów omega 3 jest ogromny. Odpowiedzialne są między innymi za pracę układu kostno-stawowego. Wpływają na elastyczność i ruchomość stawów, co zmniejsza podatność na kontuzje. Dodatkowo likwidują stany zapalne oraz zwiększają odporność całego organizmu. Produkty bogate w kwasy omega 3 to między innymi tłuste ryby, owoce morza, oleje roślinne, orzechy. Możesz je również dostarczyć w postaci  suplementów.

5. Glukozamina. Glukozamina zawsze kojarzy się ze stawami.  Często suplementację zaleca się osobom aktywnym. Nie bez powodu. Glukozamina odpowiedzialna jest za pracę układu chrzęstno-stawowego, a w szczególności za jego odbudowę. Dodatkowo łagodzi bóle, likwiduje stany zapalne przy zwyrodnieniach i urazach stawów, wzmacnia i korzystnie wpływa na ich regenerację. Jest ona związkiem, który ciężko jest pozyskać z pożywieniem. Występuje między innymi w chrząstkach rekinów. Pozyskuję się ją również ze skorupiaków. Przy intensywnych treningach warto pomyśleć o suplementacji.