Posiłki powinno się planować – to prawda. Sama jednak wiesz, że nie zawsze jest to możliwe. A co jeśli coś Ci “wypadnie”, a głód nie daje o sobie zapomnieć?  W takich wypadkach pewnie niejednokrotnie zdarzyło Ci się w pośpiechu sięgnąć po niezdrową przekąskę, prawda? Właśnie dlatego warto mieć zawsze przy sobie coś zdrowego i pożywnego. Powiem szczerze – mi taki batonik niejednokrotnie uratował życie 😉

Niestety, ciężko jest dzisiaj znaleźć batonik muesli, który rzeczywiście jest zdrowy…A ten lepszy jest zazwyczaj droższy… Właśnie dlatego  namawiam – spróbuj zrobić batoniki sama!

batoniki muesli

Składniki:

Płatki owsiane – 2 szklanki

Płatki owsiane błyskawiczne – 1 szklanka

Cynamon – 1/2 łyżeczki

Sól – 1/8 łyżeczki

Migdały (mogą być pokruszone) – 1/4 szklanki

Olej rzepakowy (lub oliwa) – 1 1/2 łyżki

Syrop klonowy – 1/3 szklanki (szukaj na stronie STRAGAN ZDROWIA)

Miód – 1/4 szklanki

Mleko migdałowe, najlepiej o smaku waniliowym – 1/4 szklanki

Wiórki kokosowe – 1/4 szklanki

Przygotowanie:

2 szklanki płatków owsianych dokładnie zblenduj (tak, żeby powstała “mączką”). Dodaj płatki owsiane błyskawiczne, migdały, cynamon, sól. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj miód, syrop klonowy, olej i mleko. Całość wymieszaj.

Powstałą miksturę wyłóż na lekko otłuczoną blachę (15×30). Nożem podziel na porcje (ok. 12 małych). Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz 15-20 minut w 180 stopniach. Pozostaw do wystygnięcia i jeszcze  raz podziel porcje. Trzymaj w lodówce.

Możesz zmodyfikować przepis dodając suszonych owoców, ziaren słonecznika itp.

Smacznego!