Czy lubisz masło orzechowe? Próbowałaś zrobić domową wersję? Jeśli nie, to koniecznie wróć do postu – Domowe masło orzechowe .

Czy wiesz, że masło możesz zrobić również z migdałów? Są one troszkę droższe niż popularne orzeszki ziemne z jakich się robi standardowe masło orzechowe – zdecydowanie jednak warto wypróbować! Masło migdałowe, tak jak i orzechowe, jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, protein i błonnika. W migdałach  jest jednak 2 razy więcej magnezu i żelaza, 2 razy więcej witaminy E, 4 razy więcej wapnia i 6 razy więcej witaminy B2.  Jak dla mnie zdecydowanie masło migdałowe wygrywa! Przejdźmy więc do przepisu 😉

Przepis jest banalnie prosty. Potrzebujesz właściwie jedynie 2-óch składników – migdałów i soli.

masło migdałoweJak zrobić masło?

Umieść migdały w blenderze i blenduj je do momentu uzyskania masy przypominającej masło. Początkowo, będzie to bardzo krucha konsystencja. Blenduj dalej. Z czasem (ok 2-3 minuty) migdały zaczną “puszczać” tłuszcze  i masa zacznie przypominać pastę do smarowania. W końcowej fazie dodaj szczyptę soli.

Wskazówka!

Żeby z migdałów wydobyć więcej “aromatu” przed zmieleniem włóż je do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 5-6 minut. Koniecznie pilnuj, żeby migdały się nie spaliły.

Bardzo proste, prawda? No i oczywiście dużo tańsze niż kupione w sklepie.

Smacznego!