Z czym kojarzy Ci się początek jesieni w kuchni? Czy nie z jabłkami? To właśnie teraz jest najlepszy czas, aby dodać jabłka do swoje diety. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jabłka są bogatym źródłem witamin i minerałów, a jedna porcja zawiera aż 4 gramy błonnika. I właśnie dlatego dzisiaj pojawił się pomysł na przepis. Do spróbowania – sałatka z jabłkami, serem gorgonzola i syropem klonowym.

Jesień w kuchni - jabłkowa sałatka z serem gorgonzola i syropem klonowymSkładniki ( 6 porcji):

  • Syrop klonowy – 1/4 szklanki
  • Olej roślinny – 2 łyżki
  • Sok z limonki (lub cytryny) – 2 łyżki
  • Pieprz – 1/4 łyżeczki
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Mix sałatkowy (do wyboru) – 8 szklanek
  • Jabłka (plastry) – 2 duże
  • Ser gorgonzola (skruszony) – 1/4 szklanki
  • Orzeszki pekan – 2 łyżki

Przygotowanie:

1. Wymieszaj razem pierwsze 5 składników.

2. W dużej misce zmieszaj razem mix sałatkowy z jabłkami. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem z syropem klonowym. Wierzch posyp serem gorgonzola i orzeszkami pekan.

Kalorie ( 1 porcja) 190  Węglowodany 22 g Białka 4 g Tłuszcze 9 g Błonnik 4 g