Kalendarz sezonowych owoców i warzyw, czyli kiedy najlepiej wybrać się na zakupy

0

Współcześnie większość warzyw i owoców jest dostępnych w sklepach cały rok. Nie oznacza to jednak, że przez cały czas są one równie smaczne, czy zdrowe. Co więcej niekiedy musimy zapłacić za nie naprawdę sporo. Zapoznanie się z kalendarzem sezonowych warzyw i owoców pozwoli nam wybierać te produkty, które są w danym momencie najbardziej wartościowe.

Styczeń

Najlepszymi i najtańszymi owocami, po które powinniśmy sięgnąć w styczniu są jabłka i gruszki. Jeżeli chodzi o warzywa wybór jest znacznie większy. W środku zimy dobrze jest zaopatrzyć się w kapustę, brukselkę, korzeń pietruszki (nać lepiej jest wyhodować we własnym domu), buraki, cykorię, fenkuł, ziemniaki, roszponkę, por, seler (korzeń), endywię, dynię, fenkuł, jarmuż, kalarepę, czosnek, cebulę, brukiew, czy białą rzodkiew. O tej porze roku są one dość tanie, a także bardzo dobrze smakują.

Luty 

Jedynymi owocami, po które możemy bez obaw sięgać w lutym są gruszki i jabłka. Polecane warzywa nie różnią się od tych dostępnych w styczniu. Sięgamy po różnego rodzaju kapusty, dynię, buraki, marchewkę, korzeń pietruszki i selera, pora, roszponkę czy ziemniaki. Do codziennego menu dobrze jest dodać także cebulę i czosnek, które mają właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne.

Marzec

W marcu ponownie będziemy delektować się jabłkami i gruszkami. Repertuar jeżeli chodzi o warzywa nie zmienia się zasadniczo – sięgamy po warzywa kapustne, czosnek i cebulę, marchewkę, buraki, korzeń selera, korzeń pietruszki, roszponkę, pora, ziemniaki. Inne warzywa, które możemy wprowadzić do swojej diety to topinambur, rzodkiew biała i brukiew.

Kwiecień

Kwiecień to miesiąc, kiedy rozpoczynają się zbiory rabarbaru. W sklepach znajdziemy również świeżą i tanią botwinkę. W porównaniu z poprzednimi miesiącami niewiele się zmienia. Bezpiecznie jest sięgać po warzywa kapustne, korzeń selera i pietruszki, ziemniaki, roszponkę, pora. W kwietniu warto jest kupić szparagi, szczypiorek, cebulę dymkę, buraki, czy rzodkiewkę. 

Maj

Koniec maja to czas, kiedy na rynku pojawiają się pierwsze krajowe truskawki. Inne owoce, którymi możemy się delektować to agrest, jabłka i gruszki, a także rabarbar.

W maju wciąż hodujemy natkę pietruszki na własnym parapecie. Poza tym możemy cieszyć się smakiem świeżej botwinki, sałaty, szczawiu, rukoli. Na targach pojawia się również groszek cukrowy i groszek zielony.

Czerwiec

W czerwcu rozpoczyna się najlepszy czas dla miłośników zdrowych, smacznych sezonowych warzyw i owoców. Możemy przebierać w warzywach kapustnych – na rynku pojawia się młoda kapusta włoska, młoda kapusta biała, a także czerwona. Do sałatek i zielonych koktajli możemy dodawać rukoli, natki pietruszki, sałaty karbowanej, rzymskiej, masłowej, lodowej. W kuchni warto wykorzystać także rukiew wodną, botwinkę, świeży szczaw i szpinak.

W sklepach i na bazarach widać kusi nas młoda rzodkiewka, młode pory, rzodkiew biała, młoda marchew i pietruszka. Pod koniec wiosny możemy bez obaw sięgać po młode pomidory (pojawiają się one zazwyczaj pod koniec czerwca), groszek zielony i cukrowy, szparagi, młode ziemniaki, fasolkę szparagową, ogórki, cukinię, kalafior, kukurydzę fenkuł, bakłażany, paprykę.

W czerwcu kupimy truskawki, jagody, wiśnie, agrest, czereśnie. Wraz z końcem miesiąca pojawiają się porzeczki i śliwki.

Lipiec

W lipcu mamy prawdziwy urodzaj, jeżeli chodzi o owoce. Z niewielkie pieniądze kupimy maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jeżyny, truskawki, jagody, agrest, brzoskwinie, morele, arbuzy, śliwki i nektarynki.

Jeżeli chodzi o warzywa – możemy przebierać pomiędzy różnymi rodzajami sałat: rzymska, karbowana, lodowa, masłowa, rukola. W kuchni warto wykorzystać także szpinak, szczaw, rukiew wodną, boćwinę i botwinę.

W lipcu dobrze jest kupić kapustę (zarówno włoską, białą, jak i czerwoną), a także brokuły, kalafiora, pora, kalarepę, seler, szczypiorek, białą rzodkiew, marchew, pietruszkę, czosnek, cebulę dymkę. Podczas letnich upałów możemy delektować się smakiem młodych ziemniaków, bobu, cukinii, groszku zielonego i cukrowego, ogórków, fasolki szparagowej i pomidorów.

Sierpień 

Polski sierpień to kolejny miesiąc obfitości jeżeli chodzi o owoce i warzywa. W sierpniu królują maliny, porzeczki, jagody, borówki, czereśnie, arbuzy, agrest, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, jeżyny, gruszki, młode jabłka, morele, wiśnie, poziomki.

Warzywa spośród których możemy przebierać to rukola, sałaty: rzymska, karbowana, masłowa, lodowa. Bez obaw możemy sięgać po boćwinę, szczaw, natkę pietruszki, szpinak, rukiew wodną, brokuły, kalafiora, kalarepę, kapusty (włoską, białą, czerwoną). O tej porze roku w korzystnych cenach kupimy pora, marchew, pietruszkę, rzodkiew białą, selera, szczypiorek, cebulę dymkę, brukiew, buraki ćwikłowe, czosnek, cebulę, bakłażany, dynię, cukinię, ogórki, paprykę, bób, ziemniaki, czy fasolkę szparagową.

Wrzesień

We wrześniu warto sięgnąć po żurawinę, maliny, śliwki, borówki amerykańskie, winogrona, brzoskwinie i nektarynki, a także jabłka i gruszki.

Wybór warzyw jest wciąż szeroki: różne rodzaje sałat, kapusty (w tym również młoda brukselka), szczaw, szpinak, rukiew wodna, natka pietruszki, boćwina, kalarepa, brokuły, kalafior, fasola szparagowa, ziemniaki, rzodkiewka, brukiew, cebula, czosnek, szczypiorek, marchew, rzodkiew biała, burak ćwikłowy, pomidory, cukinia, papryka, dynia.

Październik

W październiku możliwość zakupu zdrowych i tanich sezonowych owoców jest zdecydowanie mniejsza niż w poprzednich miesiącach. Cały czas jednak mamy dostęp do żurawiny, jabłek, gruszek, śliwek, pigwy i winogron.

Warzywa wciąż są różnorodne i dostępne w okazyjnych cenach. W październiku warto jest kupić brokuły, kalafiora, jarmuż, kapustę włoską, białą i czerwoną. Jesienią mamy także duży wybór sałat: sałata lodowa, masłowa, rzymska, karbowana. Warto kupić natkę pietruszki, endywię, rukiew wodną, roszponkę, szczaw, cykorię, szpinak, boćwinę, brukselkę. Jest to dobry czas na zakup bakłażanów, pomidorów, ziemniaków, cukinii, papryki, topinambura, selera (zarówno korzenia, jak i liści).

Listopad

Podczas chłodnych listopadowych dni dobrze jest kupować pigwę, żurawinę, gruszki i jabłka. Na pozostałe owoce lepiej jest poczekać do początku przyszłego sezonu.

Jeżeli chodzi o warzywa – wciąż mamy dostęp do kapusty (zarówno włoskiej, białej, jak i czerwonej), cykorii, natki pietruszki, kalarepy, jarmużu, roszponki, endywii, szpinaku, brukselki, kalafiora, selera, korzenia pietruszki, czosnku, pora, cebuli, buraka ćwikłowego, brukwi, białej rzodkwi, dyni, topinambura i ziemniaków.

Grudzień

Kiedy wybieramy się na zakupy w grudniu, zwracamy szczególną uwagę na roszponkę, endywię, cykorię, kalarepę, kapusty, kalafior, jarmuż, dynię, pora, marchewkę, korzeń pietruszki, brukiew, korzeń selera, buraki ćwikłowe, cebulę i czosnek.

Wybór owoców jest niewielki – musimy ograniczyć się do gruszek i jabłek.

Kiedy za oknem robi się coraz chłodniej dobrze jest sięgać po przetwory warzywne i owocowe. Jest to idealny czas na spożywanie kiszonej kapusty i ogórków, które są naturalnymi probiotykami.

5/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here