kurczak vs indyk

Czy kurczak jest zawsze zdrowy? Czy lepiej wybrać jest indyka? Dzisiaj mała ciekawostka, która pomoże Ci w dokonaniu zdrowszego wyboru.

Czy wiesz, że tak zwany kurczak przemysłowy żyje tylko 6 tygodni? Indyk – aż 24 tygodnie. Co oznacza to dla Ciebie? Tani kurczak (taki, który kupić możesz w supermarkecie), żyje w bardzo złych warunkach. Kurczaki bardzo ciasno przechowywane są w jednej klatce. Ze względu na krótki okres życia, faszerowane są antybiotykami i hormonami, które mają na celu pobudzić ich wzrost.  Dodatkowo, w takich warunkach szerzy się wiele chorób, którymi kurczaki zarażają się jedne od drugiego. Aby temu zapobiec faszeruje się je lekami. Nie brzmi za dobrze, prawda?

Jak jest z indykami? Indyki w ciasnocie giną. Ich hodowla odbywa się w lepszych warunkach, co przekłada się na jakość mięsa. Ze względu na dłuższy czas życia, rzadziej faszeruje się je hormonami,  które miałyby przyspieszyć  ich wzrost.

Pamiętaj, aby mięso zawsze kupować ze sprawdzonego źródła. Mimo, że mięso z indyka z reguły jest lepsze od mięsa z kurczaka, warto zawsze sprawdzić skąd pochodzi. Jeśli chcesz być spokojna, że mięso które wybierasz nie zaszkodzi Twojemu zdrowiu – wybierz produkt ekologiczny, w szczególności dla dzieci.

Jeśli macie swoje sprawdzone źródła, koniecznie podzielcie się tym w komentarzu:)