Awokado, często określane jako “tłusty owoc”. Wiele osób rezygnuje z jego spożywania, ze względu na dużą wartość kaloryczną.  Zdecydowanie jednak, powinien on się znaleźć w Twojej diecie, nawet jeśli chcesz schudnąć.

Badania naukowe wykazały, że w awokado znajduje się 54% włókien, które pomagają w rozpadzie tkanki tłuszczowej. Ponadto, jest bardzo zdrowy, często nazywany “owocem alfabetu”. Bogaty w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B6. Dodatkowo, znajdziesz w nim ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy i pantotenowy. Warte uwagi jest również to, że w jednym kawałku awokado znajduję się aż 975 gram potasu!

awokado

Jedną z moich ulubionych potraw jest guacamole – meksykańska pasta z awokado. Właściwie dodawać ją można do wszystkiego. Może służyć jako pasta na kanapkę, dip na przyjęcia, przekąska, dodatek do obiadu. Możliwości jest mnóstwo. Zobacz mój ulubiony przepis.

Guacamole przepis

Czego potrzebujesz?

  • 3 awokado – obrane, rozgniecione
  • sok z jednej limonki
  • sól – 1 łyżeczka
  • czerwona cebula (kostki) – 1/2 szklanki
  • poszatkowana świeża kolendra – 3 łyżki (myślę, że można również spróbować z pietruszką)
  • pomidor (drobna kostka) – 1
  • czosnek (posiekany)- 2 ząbki
  • pieprz- szczypta

Przygotowanie

Do miski z rozgniecionym awokado dodaj sok z limonki i sól. Starannie wymieszaj. Następnie dodaj cebulę, kolendrę, pomidor i czosnek. Posyp pieprzem i wymieszaj. Dla lepszego smaku odłóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Smacznego!