Zdrowo, pożywnie i smacznie. Powinno to charakteryzować każdą dietę. Dlatego wrzucam dzisiaj kolejny przepis – tym razem deser 😉

Owsiankowe kubeczki

owsiankowe kubeczkiSkładniki (6 porcji):

  • Płatki owsiane – 1 szklanka
  • Rodzynki – 1/2 szklanki
  • Orzechy włoskie (pokruszone) – 1/3 szklanki
  • Pestki dyni – 1/3 szklanki
  • Siemię lniane – 1/3 szklanki
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Jajka – 2
  • Mleko – 0,5 szklanki
  • Masło orzechowe (naturalne) – 1/4 szklanki (polecam masło orzechowe dostępne w  STRAGAN ZDROWA lub wykonane w domu – sprawdź przepis)
  • Jabłko  (pokrojone w bardzo małe kawałki) – 1 małe
  • Dodatkowo do polania – syrop klonowy, z agawy itp.

Wykonanie:

Zamocz płatki owsiane i odstaw na kilka godzin. Odsącz płatki owsiane i dodaj do nich rodzynki, orzechy, pestki dyni, siemię lniane, cynamon(1/2 łyżeczki), gałkę muszkatołową i sól. W drugiej misce lekko ubij jajka, dodaj do nich mleko, masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i dodaj powstałą masę do miski z płatkami owsianymi.

Powstałą masę wyłóż na blachę do pieczenia babeczek (12 kubeczków). W małej misce wymieszaj jabłko z cynamonem  i dodaj na wierzch każdej babeczki. Piecz 20 minut, w temperaturze 200 stopni.