Moja siostra, zresztą tak jak ja, jest miłośniczką zdrowej kuchni. Uwielbia gotować i wczoraj zabrała się za pichcenie. Powiem szczerze – kolacja wyszła jej znakomita. Od razu wiedziałam, że przepis na pieczeń z soczewicy musi znaleźć się na stronie. Soczewica jest bardzo zdrowa, a całe danie jest super wartościowe i pożywne. Świetny pomysł na kolację !

Wybaczcie mi brak konkretnej ilości składników w niektórych miejscach. Moja siostra przyznała, że trochę przepis modyfikowała. Można właściwie powiedzieć, że jest to autorski przepis mojej siostry 😉 Jak coś nie wyjdzie – to będzie na nią 😉

pieczen z soczewicySkładniki:

  • Soczewica zielona (myślę, że czerwona również się sprawdzi) – 170g
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 1 papryka
  • Pestki dyni
  • Sól, pieprz, zioła
  • Puszka pomidorów w kawałkach (mogą być świeże)
  • Papryczka chili
  • 1 duży jogurt naturalny

Wykonanie:

Zagotuj razem soczewicę, połówkę cebuli i marchew (do momentu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę). Dopraw ziołami, solą i pieprzem według uznania. Całość zblenduj. Dodaj paprykę (pokrojoną w kostkę) i pestki dyni. Wymieszaj i  włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. W przepisie nie dodaje się jajka – też mnie to zdziwiło. Mimo to, masa wyszła sklejona.

Sos:

Do średniej wielkości garnka dodaj jogurt naturalny i puszkę pomidorów. Całość zagotuj i dopraw papryczką chili oraz solą i pieprzem według uznania. Polecam, aby sos był ostry. Świetnie pasuje wtedy do soczewicy.

Wyjmij pieczeń, pokrój na kawałki i serwuj z sosem. U mnie na talerzu dodatkowo – kiełki brokułu i roszponka. Smacznego:)