Najlepsze pomysły na przepisy pojawiają się zawsze wtedy, kiedy nie mogę znaleźć zdrowej wersji mojego ulubionego produktu lub po prostu te najzdrowsze są bardzo drogie. Tak było w przypadku guacamole czy masła orzechowego (kliknij po domowe przepisy). Tak jest również teraz.

Czy próbowałaś kiedyś pesto? Smak bazylii połączony z orzechami i serem, hmm brzmi smakowicie. Pesto uwielbiam – nadaje smak każdej potrawie – od mięsa, po makarony, a nawet kanapki. Koniecznie wypróbuj.

Przepis na domowe pesto!

Składniki:

– 2 szklanki świeżej bazylii

– 1/2 szklanki startego sera parmezan

–  1/2 szklanki oliwy z oliwek

– 1/3 szklanki orzechów piniowych lub włoskich

– 3 ząbki czosnku

– sól i pieprz

Wykonanie:

Zblenduj razem orzechy i bazylię. Jeśli wybierasz orzechy włoskie pokrusz je wcześniej. Dodaj czosnek i ser.  Połącz wszystkie składniki. Powoli dolej oliwy z oliwek. Przypraw pieprzem i solą. Całość wymieszaj.

Czekam na opinie 😉