Quiche (kisz), to rodzaj wypieku, składający się z ciasta, nadzienia i zalewy jajecznej. Udało mi się jednak znaleźć przepis, z wyłączeniem ciasta. Dzięki czemu potrawa ta świetnie nadaje się na kolację (mała ilość węglowodanów – duża ilość białka).

Ponadto, przepis ten jest przyjazny dla Twojego portfela i bardzo łatwy w wykonaniu. Ja dodałam szpinak, fetę i pieczarki. Dodać jednak możesz więcej warzyw, w szczególności tych sezonowych.

czas przygotowania 15 min, czas pieczenia 45 min, razem 1 godzina

Składniki:

  • świeże pieczarki (plastry) – 200 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • olej w sprayu
  • zamrożony szpinak – 280 g
  • jajka – 4
  • mleko – 250 ml
  • ser feta – 60 g
  • tarty parmezan – 1/4 szklanki
  • sól i pieprz

Quiche ze szpinakiem, pieczarkami i fetą

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jeśli Twój szpinak jest jeszcze zamrożony, rozmroź go w mikrofalówce.
  • Podsmaż (używając oleju w sprayu) pieczarki na patelni. Dodaj czosnek. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Zmniejsz ogień i duś pieczarki, do momentu, aż wypuszczą wodę (5-7 minut).
  • Spryskaj olejem w sprayu okrągłe naczynie żaroodporne.  Wyłóż na spodzie szpinak (wyciśnij z niego wodę). Następnie, dodaj pieczarki i ser feta.
  • Ubij jajka, dodaj mleko i parmezan, dopraw solą i pieprzem. Całość wylej do naczynia odpornego (zalej szpinak, pieczarki i fetę).
  • Włóż do piekarnika i piecz, do momentu aż lekko zbrązowieje i powstanie stała konsystencja (ok. 45 minut)

Jeszcze przez chwilę w całości;)

Quiche ze szpinakiem, pieczarkami i fetą

SMACZNEGO!

Czekam na opinię! Moja wyszła niesamowita!