Masło czy margaryna? Odwieczny spór. Czym smarować pieczywo, żeby Twoja kanapka była nie tylko pożywna, ale i wartościowa? Ja unikam i masła i margaryny, a stawiam na zdrowe pasty. Zdecydowanie są one lepszym rozwiązaniem.  Nie są to bardzo skomplikowane przepisy, ale raczej proste pomysły. Moje 3 ulubione:

Pasta słonecznikowa

pasta ze slonecznikaO tym przepisie dowiedziałam się niedawno. Do przygotowania takiej pasty potrzebujesz pestek słonecznika (1,5 szklanki), wody (2-3 łyżki) i soli do smaku. Świetnie smakuje również z czosnkiem, pomidorami, ziołami. Całość zblenduj i gotowe.

 

 

Pasta z awokado

pasta z awokadoNie jest to nic skomplikowanego. Wystarczy ugnieść widelcem dojrzałe awokado, dodać soku z cytryny, soli, pieprzu.  Możesz również urozmaicić pastę cebulą, koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem, w zależności od upodobań.

 

 

Pasta z cieciorki

pasta z cieciorkiSuchą cieciorkę zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości (dodaj soli) – 30-40 min. Dodaj czosnek,oliwę z oliwek, przyprawy, zioła i zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

 

 

To są jedynie pomysły – moje 3 ulubione przepisy. Jeśli masz jakieś swoje ulubione pasty,  proszę podziel się przepisami w komentarzach 😉

Smacznego!