Chipsy ziemniaczane wcale nie muszą być niezdrowe. Możesz je zrobić sama w domu i to w zaledwie kilka minut w mikrofalówce (lub w piekarniku). Nie potrzebujesz do tego wielu składników. Przepis nie wymaga też wielkich zdolności kulinarnych.

Domowe chipsy są świetnym źródłem potasu (27 % dziennego zapotrzebowania), a jedna ich porcja zawiera 8 gram mniej tłuszczu niż tradycyjne chipsy.

domowe chipsy

 

Przepis na 4 porcje

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (możesz wybrać ziemniaki czerwone)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • olej w sprayu
  • 1/2 łyżeczki soli (możesz również dodać swoich ulubionych przypraw, czosnek czy posypać parmezanem)

Przygotowanie:

  • Umyj ziemniaki. Po lepsze właściwości odżywcze, nie obieraj skórki. Pokrój w cieniutkie plastry. Całość wysyp do miski. Dodaj soli i oliwy. Wymieszaj.
  • Spryskaj  talerz olejem w sprayu. Wyłóż na nim jedną warstwę plastrów ziemniaków. Włóż talerz do mikrofalówki. Poczekaj aż plastry ziemniaków zbrązowieją (2-3 minuty, w zależności od grubości plastrów i mocy mikrofalówki). Przewróć plastry na drugą stronę, i włącz mikrofalówkę na kolejne 2-4 minuty (do momentu aż zbrązowieją na rogach). Sprawdzaj często  i przestawiaj plastry, żeby uniknąć przypalenia.
  • Wysyp gotowe chipsy na talerz. Zjedz ostudzone (im bardziej ostygną, tym bardziej będą one chrupiące). Powtórz czynność z resztą plastrów ziemniaków.

Składniki odżywcze w 1 porcji (12-14 chispów):

141 kalorii; 2 g tłuszczu; 0 mg cholesterolu; 26 g węglowodanów; 0 g cukru; 3 g białka; 2 g błonnika; 291 mg sodu; 807 mg potasu.

Wskazówka!

Chipsy możesz przechowywać w szczelnym pojemniku do 3-ch dni.

Przepis jest świetną, zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych, kupnych chipsów. Jak jednak ze wszystkim – zachowaj umiar.

SMACZNEGO!