Zbliżają się Święta. Jest to czas, kiedy będę wrzucać na stronę trochę więcej zdrowych przepisów niż zwykle. Chcę pokazać Ci, że zdrowa dieta to nie wyrzeczenie. Świetnym tego przykładem jest dzisiejszy post – przepis na ciasto czekoladowe!!! Nie jestem wielkim łasuchem, ale sama myśl o tym cieście wprawiła mnie w świetny nastrój – jak to bywa po czekoladzie;)

zdrowe ciasto czekoladowe

Składniki:

  • Mąka pełnoziarnista – 1/3 szklanki
  • Mąka pszenna – 1/3 szklanki
  • Brązowy cukier – 3/4 szklanki
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia – 3/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Kakao w proszku (naturalne) – 1/2 szklanki
  • Mus jabłkowy (naturalny, bez cukru) – 2/3 szklanki
  • 1 jajko
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Starta marchewka – 1 szklanka

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kakao i sól. Dodaj mus jabłkowy, lekko ubite jajko, wanilię i startą marchewkę. Zmiksuj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Uzyskaną masę wlej do posmarowanej margaryną lub spryskanej olejem formy na babkę (z tulejką). Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Sprawdź wykałaczką czy ciasto jest gotowe).

Ciasto możesz podawać na różne sposoby. Właśnie przyszło mi na myśl, że świetnie smakowało by z malinami lub truskawkami…Możesz dodać również orzechy. Pycha!