Przez całą niedzielę zastanawiałam się co by tu zdrowego “zmajstrować” w kuchni. Koniecznie chciałam zrobić deser. I pojawił się pomysł. Co smakuje lepiej w gorące dni niż lody? A z czym kojarzy się lato? Oczywiście z truskawkami. Tak właśnie postanowiłam zrobić, pierwszy raz w swoim życiu, sorbet truskawkowy. Właściwie trochę zmodyfikowany – z dodatkiem jogurtu greckiego.

Przepis prosty (jak to zazwyczaj bywa z moimi przepisami), bez użycia maszyny do robienia lodów.

Czego potrzebujesz?

Truskawki (świeże lub mrożone) – 0,5 kg

Jogurt grecki (z pełnego mleka) –  1 szklanka

Miód – 1/4 szklanki ( możesz dodać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są truskawki)

Ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

1. Umyj truskawki i pokrój je na mniejsze kawałki.

2. Do blendera, włóż 1 szklankę truskawek. Poszatkuj. Przełóż poszatkowane truskawki do małej miski. Jeśli chcesz, aby Twój sorbet nie miał większych kawałków truskawek, możesz pominąć ten krok.

3. Następnie, do blendera włóż resztę truskawek, jogurt, miód, wanilię. Zmiksuj do powstania jednolitej masy.

4. Dodaj większe, poszatkowane truskawki.

5. Całość wymieszaj i wylej do miski lub plastikowego pojemnika(tutaj również możesz zrobić lody na patyku). Zakryj i odłóż do zamrażarki.

6. W zależności od zamrażarki proces może trwać od 1 – 4 godzin (ja właściwie zostawiłam na całą noc).

7. Wyłóż lody do misek, dodaj świeżych truskawek lub posyp całość orzechami.

Ja dodałam świeżych jagód!

Zdrowe lody z truskawkami

Smacznego!!!