Większości z nas, sezon na grilla kojarzy się z czymś niezdrowym. Dostałam nawet kilka maili  z zapytaniem – jak przetrwać? Otóż, mam dla Was dobrą wiadomość. Potrawy z grilla są bardzo zdrowe! Wystarczy zastosować jedynie kilka wskazówek i jak wszędzie, dokonywać prawidłowych wyborów.

zdrowe grillowanie

Najważniejsze zasady!

– Zrezygnuj z kiełbasy i parówek. Każdy chyba z nas wie, że nie jest to najlepszy wybór. Zamiast, niezdrowego “mięsa”, grilluj kurczaka bez skóry (w szczególności piersi z kurczaka) czy kawałek chudej wołowiny. Dobrym wyborem są również szaszłyki z dodatkiem grillowanych warzyw. Grilluj również ryby  i owoce morza.

– Nie kupuj gotowych, przyprawionych mięs. Często są one nieświeże i tłuste.

– Zrób sałatkę. Postaraj się, aby na Twoim grillu nie zabrakło warzyw. Zjadaj je z każdą porcją mięsa. Zaleca się również  zjedzenie sałatki, aby zaspokoić “pierwszy” głód i uniknąć przejedzenia. Nie dodawaj tutaj żadnych sosów.

– Przypraw mięso ziołami. Znacznie zdrowszy wybór niż używanie gotowych przypraw grillowych.

– Bądź ostrożna z sosami. Ketchup i musztarda są tutaj najlepszym wyborem. Unikaj sosów majonezowych.

– Zrezygnuj z chleba. Wiem, z pieczonego chleba będzie najciężej zrezygnować. Postaraj się jednak, aby obok Twojego mięsa leżały jedynie warzywa.

– Ogranicz alkohol. Alkohol nie tylko jest bardzo kaloryczny, ale wpływa na obniżenie własnej kontroli. Czy jak pijesz alkohol, nie jesz zazwyczaj więcej? Czy zdarza Ci się podejmować decyzje niekonieczne dobre dla Twojego zdrowia?

jak zdrowo grillować

Ważne jest również to, jak rozpalasz grilla. Nigdy nie używaj do tego kartonów, gazet czy malowanego i lakierowanego drewna. Postaraj się również zrezygnować z rozpałki, parafiny czy ropy. Wytwarzają one szkodliwe substancje chemiczne. Do palenia grilla używaj jedynie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych.

Postaraj się, aby mięsa nie kłaść bezpośrednio na ruszt. Wydzielany tłuszcz, spadający na rozżarzony węgiel, wytwarza niezdrowe substancje.

Zebrałam również dla Ciebie kilka zdrowych przepisów

Grillowane filety z kurczaka

Grillowana pierś z kurczaka

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy
  • 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki drobno zmielonego pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku cytrynowego lub zwykłego
  • sól

Przygotowanie:

Połącz oliwę, miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz cytrynowy i tymianek. Wymieszaj.
W tej marynacie zamocz filety z kurczaka w taki sposób, aby z każdej strony były nią dokładnie pokryte. Odstaw na ok. 4 godziny.Piecz mięso ostrożnie i na niezbyt silnym ogniu, aby miód zawarty w marynacie zbyt szybko się nie skarmelizował, bo wówczas mięso zrobi się czarne i niesmaczne. Po kilku minutach filety obrócić na drugą stronę, a upieczoną stronę lekko posól. Po kolejnych kilku minutach, kiedy druga strona jest również upieczona, także ją posól. Podawaj prosto z grilla.

Warzywne szaszłyki

warzywne szaszłyki z grilla

Składniki:

  • Kolorowa papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Pieczarki
  • Cebula
  • Cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pieprz
  • Zioła – bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn

Przygotowanie:

Umyj warzywa i pokrój na podobnej wielkości kawałki. Następnie nadziej na wcześniej zmoczone drewniane patyczki do szaszłyków.. W między czasie przygotuj marynatę. Wymieszaj oliwę z sosem sojowym i dodaj wszystkie zioła. Gotowe szaszłyki zamocz w marynacie.

Grillowane pstrągi z cytryną

grillowane pstrągi z cytrynąSkładniki:

  • 4 małe pstrągi
  • 3 cytryny
  • Pęczek grubego młodego szczypioru
  • 1/2 pęczka koperku
  • 8 łyżek oliwy rozmarynowej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Cytryny umyj i sparz we wrzątku, po czym osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w plastry. Opłukany szczypior pokrój na małe kawałki. Koperek drobno posiekaj. Ryby natrzyj oliwą rozmarynową (ew. zwykłą, bez dodatków), solą i pieprzem. Na kawałkach folii aluminiowej ułóż plasterki cytryny. Ryby nadziej szczypiorkiem wymieszanym z koperkiem. Polej oliwą rozmarynową. Folię zawiń i ułóż ryby na grillu. Piecz 10-15 minut. W połowie pieczenia odwróć ryby na drugą stronę.

Krewetki z grilla

krewetki z grillaSkładniki:

  • 1 kg oczyszczonych dużych krewetek

Marynata:

  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Szklanka oliwy
  • Łyżka posiekanego oregano
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Posiekany ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Pieprz kajeński
  • Łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Na marynatę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Krewetki ułożyć w szklanej misce, zalać marynatą i odstawić w temperaturze pokojowej minimum na 2 godziny. W trakcie marynowania kilkakrotnie mieszać.
Krewetki nabijać na szpadki lub patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczyć je w wodzie – potrawa będzie z nich łatwiej schodzić i nie wyschnie). Układać na rozgrzanym ruszcie, grillować przez 2–3 minuty.

Warzywa z fetą i szczypiorkiem z grilla

Warzywa z fetą i szczypiorkiem z grillaSkładniki:

  • Średnia cukinia
    Bakłażan
    4 twarde pomidory
    2 czerwone cebule
    4 pędy grubego szczypiorku
    Opakowanie sera typu feta (ok. 25 dag)
    4 łyżki oliwy
    Łyżeczka octu balsamicznego
    Łyżka ziół prowansalskich
    Szczypta cukru
    1/2 cytryny
    Sól

Przygotowanie:

Oliwę wymieszaj z ziołami, octem i cukrem. Cukinię i bakłażan pokrój w cienkie wstążki. Plastry bakłażana skrop sokiem z cytryny i posyp solą, odstaw. Pomidory przekrój na pół, a cebulę pokrój w grube plastry. Fetę pokrój w plastry. Bakłażan osusz ręcznikiem papierowym z soli i soku.
Warzywa piecz na grillu ok. 3 min z każdej strony. Plastry fety zawiń w grillowane wstążki cukinii i zwiąż pędem szczypiorku. Warzywa ułóż na talerzu i polej oliwą. Podawaj na ciepło do mięsa lub na zimno, jako przekąskę.

Jeśli znasz jakieś smaczne przepisy, podziel się nimi koniecznie! Wyślij mi maila (opublikuję Twój przepis) lub wstaw przepis w komentarzu!